Samenwerking Schaapskudde Belhamel en Natuurmonumenten bezegeld

Schaapskooi de Graafsekamp in Warnsveld was afgelopen zaterdag decor voor de eerste winterfair van Schaapskudde de Belhamel. En ook de plek waar Harm Peter de Vries, coördinator Natuurbeheer Natuurmonumenten samen met herder Elly Jansen (beter bekend als Herder El, eigenaar van de schaapskudde) de toekomstige samenwerking ondertekenden. Een mooi moment om de prettige samenwerking rondom het werken aan meer biodiversiteit in het Grote Veld en het verbinden van mensen daaraan te markeren.

De handtekening wordt gezet (foto door Patrick van Gemert)

Mooi en waardevol heidelandschap

De schaapskudde speelt een belangrijke rol in het heidebeheer van het Grote Veld. De schapen begrazen de heideveldjes en natuurlijke graslanden en geven het gebied een eigen dynamiek. De intensiteit van de begrazing is wisselend waardoor er een breed pallet aan vegetaties ontstaan. Van kaal zand, waar insecten en reptielen van profiteren tot structuurrijke heide voor de nachtzwaluw. Maandelijks proberen boswachters en herders met elkaar het veld in te gaan, om de resultaten van het beheer te monitoren, en waar nodig bij te sturen. “Deze intensieve en prettige samenwerking zorgt voor een gezonde kudde en een mooi en waardevol heidelandschap”, aldus gebiedsboswachter Bart Jansen

De herders van Schaapskudde de Belhamel, door de samenwerking in het tenue van Natuurmonumenten

Het werk van de Belhamels

Kom je in de lammertijd bij de kooi of tref je de kudde en de herder in het veld, dan is dat een bijzondere ervaring. Daarnaast organiseert de schaapskudde enkele malen per jaar leuke activiteiten, zoals een lammetjesdag in het voorjaar, een schaapsscheerdersfeest en een winterfair. “Doel is om mensen te verbinden aan de schaapskudde en het gebied. Dat doen we niet alleen, maar met een hele club vrijwilligers die ook wel de Belhamels heten”, aldus herder Ell. Boswachters van Natuurmonumenten zijn ook altijd graag bij deze activiteiten aanwezig om over het natuurbeheerwerk te vertellen of om OERRR kinderen een mooie dag te bezorgen.

Herder Ell

“Doel is om mensen te verbinden aan de schaapskudde en het gebied. Dat doen we niet alleen, maar met een hele club vrijwilligers die ook wel de Belhamels heten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *