Pedicure bij schapen

Zaterdag 20 maart was onze bekapdag voor het koppel Bel (150 schapen) die we nog niet voor die activiteit bij de kooi hebben gehad. Bekappen van de hoeven is iets wat we jaarlijks doen om het overtollige aan nagels weg te halen en de hoeven te inspecteren op ongerechtigheden: een pedicure voor schapen dus.

Het bekappen is voornamelijk bedoeld om te zorgen dat de schapen goed blijven lopen. Zo af en toe loopt er wel eens een schaap wat mank in de wei waar een ontsteking, ingescheurde nagel of een verstuiking aan ten grondslag kan liggen. Het schaap probeer je dan uit de groep te vangen om de hoeven te bekijken.

Deze ochtend begon om 0715 uur met de twee fleslammeren voeding te geven. Vervolgens zetten we deze twee bij de rest van groep lammeren en hun moeders en halen we de hele club uit de kooi om deze naar een nieuwe weide te brengen. We strooien de kooi op en doen voer in de ruiven, vervolgens zetten we de hekken en hokken klaar. De hokken, met voldoende licht, waar de pedicure in verricht kan worden en de hekken om de groep te kunnen scheiden in ‘nog te bekappen’ en ‘klaar’. De hokken zijn net groot genoeg voor een bekapper met 1 of 2 schapen.

Ook maken we een wat groter hok, waarin lesgegeven kan worden. Vrijwilligers die dit willen, kunnen les in bekappen krijgen van de herder.

Het bekappen doen we met ongeveer 10 vrijwilligers: bekappers, aangevers van schapen, catering en andere hand- en spandiensten.

Om de schapen te kunnen bekappen heb je al een techniek nodig om het schaap op de kont te zetten, zodra ze in deze houding zit geeft ze zich over aan de behandeling. Niet alle schapen geven zich direct gewonnen en soms is het een behoorlijk gestoei.

We starten de dag om half 9 met een kop koffie en zijn inclusief een goede lunch en pauzes voor 3en klaar. Hierna brengen we het koppel Bel weer naar de wei terwijl anderen de hekken opruimden. Als laatste brengen we de groep ooien met lammeren naar binnen en kunnen we omstreeks 16.30 naar huis.

Dit soort dagen zijn voor ons erg waardevol: een mooie, nuttige dag en (ver)binding met de vrijwilligers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *