Mystiek op de schaapskooi!

Van oudsher hangt er rond de gescheperde kuddes een vleug mystiek. Iets ongrijpbaars maar, als je er iets in gelooft, ook iets wat voor herkenning of anders wel een voor een stukje romantiek zorgt. Het herdersvak is een eeuwenoud beroep waarbinnen vele verhalen vertelt werden van vader op zoon. Voor de één bijgeloof, de ander zweert erbij. We vertellen u graag iets over de mythes die rondgaan op schaapskuddes.

Zo zou hulst een ziekte voorkomende werking hebben. Hang je in de lammerentijd hulst in de kooi dan voorkom je daar “zere bekjes” mee. Zere bekjes is een besmettelijke aandoening wat te vergelijken is met een koortslip bij mensen. Onze ervaring? Wij hebben dus elke lammerentijd hulst in de kooi hangen. Net als vorig jaar ook dit jaar geen zere bekjes gehad.

In ons geval hangt er aan 1 hulstbosje in de kooi drie mooie plukken wol. Die plek is net bij de ingang vanaf de deel naar de kooi. Je loopt eronder door. Als je te lang blijft staan en een ander komt bij je staan zou je kunnen spreken van een “mistletoe”, alhoewel die natuurlijk van een maretak gemaakt moet zijn om te mogen kussen. Je zou die hulst met de plukken wol ook kunnen zien als een droomvanger. Mooie dromen die naar je toe komen of anders slechte dromen die door de droomvanger bij je weggehouden wordt.

Wol als Witte Wieven? Omdat Zwiep niet ver van de kooi is kunnen we misschien ook wel spreken van de Witte Wieven. Deze demonische wezens uit de oud-Hollandse verhalen worden in Zwiep nog levend gehouden. In onze stukjes wol aan de hulst zou je die Witte Wieven kunnen voorstellen.

Het plantje Tormentil, dat we regelmatig op de heide zien, kent ook een mooi verhaal:

De tormentil wordt namelijk al eeuwen gebruikt als een geneeskruid en wordt voornamelijk gebruikt bij de bestrijding van keelziekten, witte vloed en diarree. Heksen gebruikten het plantje Tormentil in de heksenzalf. De duivel zag dit alles met lede ogen aan was boos op de Tormentil omdat die vele ziekten genas. De duivel beet de wortel van de plant af dat sindsdien met een afgeknotte wortel door het leven gaat.

Zo zou je ook iets kunnen verbeelden bij het zwarte schaap: hiervan gaat het verhaal dat juist een klein aantal zwarte schapen bij de kuddes lopen omdat die dan ziekte en onheil voor je afvangen voordat de rest van de kudde ziek wordt.

Zo zijn er nog wel meer onderwerpen te bedenken die in dit al eeuwen oude beroep rondgaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *