ooi-lam-lente

Einde van de lammerentijd

Het is gedaan met de bevallingen op kooi. Een intensieve periode van bijna 4 weken met lange dagen, een grote groep enthousiaste vrijwilligers en stagiaires.

Dit was onze tweede lammerentijd en we kwamen beslagen ten ijs. Met in onze zak de ervaringen van vorig jaar. We hadden bewust gekozen om een kleinere groep ooien te laten dekken en wisten hoe we het gingen aanpakken met de opbouw in voer, brok en mineralen. Ook hadden we dit jaar goed kuilvoer en door een zorgvuldige planning leken de drachtige ooien minder gestrest dan vorig jaar.

We kunnen nu ook wel stellen dat we de lammerentijd in een behoorlijke mate van rust hebben doorgemaakt. Natuurlijk waren het lange dagen, maar het werk kwam goed verdeeld door de dag en zorgde niet voor onnodige stress. We hebben uiteindelijk 130 gezonde lammeren op de wereld gekregen, hiervan waren er slechts 4 fleslammeren. Dit ten opzichte van vorig jaar 268 geboren lammeren en 26 fleslammeren.

Onze lammerentijd begon op 30 januari en hierdoor midden in het winterse weer. De sneeuwstorm en de koud zorgde voor wat extra werk, maar hier was dan ook de ruimte voor. De laatste week kwam de lente ineens door en konden we met de ooien en lammeren in de familiekamer naar buiten! Na een kleine vier weken stopte de lammerentijd abrupt voor ons. Abrupt, want we hadden nog 8 ooien over. Deze bleken, ondanks wat het bedrijf dat de dieren voor ons gescand heeft, gust te zijn. De ooien waren dus niet drachtig en daarmee waren alle drachtige dames bevallen en de aflammerperiode ten einde.

De cijfers op een rij:

108 ooien bevallen

70 ooilammeren geboren

60 ramlammeren geboren

4 fleslammeren

108 verhuizingen van een ooi met lam(meren) vanuit de wei naar een lammerenhok

108 ooien kobalt gegeven

130 lammeren gecontroleerd op gezondheid en voeding

432 poten bekapt

108 keer een lammerenhok schoongemaakt en opnieuw opgestrooid

260 oortjes van lammeren gemerkt met een nummer

Tientallen kannen koffie, leuke gesprekken en goede grappen

Honderden kruiwagens met hooi en stro

Duizenden knuffels gegeven aan schapen en zeker aan de lammeren.

Moe, maar voldaan! Wij hebben nu alweer zin in volgend jaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *