De aanloop naar de lammerentijd

Eind januari start de drukste, meest hectische, maar ook de leukste tijd van het jaar als schaapskudde: de lammerentijd!

Afgelopen september begonnen we al met de planning voor de lammerentijd. Namelijk met 5 rammen, 150 ooien en 3 weken de tijd. Volgens de biologische wetten zouden we dan een kleine 5 maanden later het eerste lammetje mogen verwelkomen. Preciezer nog, na 5 maanden minus 5 dagen. 30 januari dus!

Ondanks dat we de natuur zoveel mogelijk haar gang willen laten gaan hebben we toch de dames laten scannen op drachtigheid. Met een echo heeft een deskundige geconstateerd dat van de ongeveer 150 ooien er 35 gust waren, oftewel niet zwanger. Die guste ooien hebben we uit het koppel dekgroep gehaald en geplaatst bij de andere schapen die op dat moment in Lochem liepen.

Het uit de groep halen van de guste schapen heeft het voordeel dat de dekgroep een betere aandacht kan krijgen, meer ruimte in de kooi, minder werk met opstrooien en minder schapen te voeren waarbij dat laatste je ook minder geld kost. Dat is natuurlijk ook mooi meegenomen. Daarbij weten we ook precies welke schapen drachtig zijn en weten we als alles bevallen is. Vorig jaar zaten we de laatste dagen in spanning af te wachten of er nog een lam kwam of niet. Ook spannend, maar dit heeft onze voorkeur.

De dekgroep hebben we de afgelopen periode wat meer in de buurt van de kooi gehaald. Ze lopen dan aan de Almenseweg in Vorden en de Van Lennepweg. Eind december halen we ze naar de wei tegenover schaapskooi de Graafsekamp. De komende periode gaan de dames einde van de dag naar binnen en voeren we ze bij. Dit is nodig omdat de ongeboren vruchten veel van ze vragen aan voedingsstoffen. In de ochtend zetten we de dames weer in de wei.

In de laatste dagen van januari verwachten we de eerste lammeren. Het is dan ‘all hands on deck’ en zullen we met onze vele vrijwilligers drukke weken tegemoet gaan. Wij hebben er zin in!

Foto van de lammerenperiode 2020, gemaakt door Jacintha Oldenbeuving

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *