schapen

De ogenschijnlijke rustige periode: de nabeweiding

Graag nemen we jullie nu mee in de, zoals dat voor ons heet, de nabeweiding. Na het groeiseizoen en betaalde opdrachten moeten we onze schapen ook in de winter aan het eten houden. Er is gewoonweg te weinig geld om alle schapen te gaan voeren. We hebben nu een kleine 400 schapen die dagelijks samen veel eten.

Dat nabeweiden doen we veelal bij boeren en particulieren met behoorlijk wat grond.

Het nabeweiden gebeurt omdat:

  • veelal het gras net te lang is om de winter door te komen;
  • om schimmels in het gras te voorkomen;
  • de schapen laten hun mest achter wat weer goed is voor de grond;
  • de schapen molshopen platlopen of anders de grasmat iets aanstampen;
  • nieuw ingezaaid gras iets wegvreten voor een betere wortelvorming en groei;
  • een schaap ook een mooi gezicht is en een glimlach brengt bij de passant.

We hebben op dit moment meerdere groepen schapen, dat noemen we koppels, op allerlei plaatsen lopen. Op dit moment hebben we de koppels in Vorden/Lochem/Almen/Leuvenheim en elke dag schouwen we schapen op gezondheid, grasvoorraad, mest en loopgedrag.

Soms staat een koppel ruim een week in een door ons afgezet stuk maar ook wel eens amper een dag. Binnen die marges kijken we vooral naar het dierbelang (is er voldoende) en wat de eigenaar graag ziet.

Wij hebben de koppels in flexibele netten staan waarop veelal wat stroom staat om de schapen binnen te houden maar ook om loslopende honden te weren. Zolang wij de aantrekkelijkheid van voldoende voer blijven borgen binnen de netten hebben de schapen geen behoefte het elders te gaan zoeken.

Bijna dagelijks is er wel een koppel te verplaatsen: soms naast het stuk waar ze al liepen en soms kilometers verderop. Alvorens we netten kunnen zetten maaien we bij veel te hoog gras een stuk weg voordat we de netten kunnen plaatsen. Daarna leggen we elke 50 meter een opgerold net neer om die vervolgens uit te lopen en in de grond te zetten. Hoekstukken voor de stevigheid en grondpinnen de aarde in slaan voor een goede stroom op het net.

We sjouwen er dagelijks dus wat van af: gemiddeld tussen de 8 en 12 kilometer per dag. Op de drachtige groep na blijven alle schapen het gehele jaar buiten.

heide-herder
© Schaapskudde de Belhamel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *