groot-heideschaap

Belhamel en de Wolf

De wolf is weer gespot in Nederland. Onlangs vrij dichtbij onze kudde zelfs nog. Het is daarom ook niet gek dat we vaak de vraag krijgen of wij ook last van de wolf hebben.

Waar de wolf precies is? Vorig jaar lente zou die gezien zijn nabij de Galgengoorweg in Vorden. Op 23 februari van dit jaar is er echter een bijtincident op de Velhorst geweest. Daarbij is een schaap gedood door de wolf, dit werd op 16 maart bevestigd door een DNA-onderzoek. Een koppel van onze schapen lopen op 500 meter van de plek van het incident, onze schaapskooi zat 2 km verderop. Hier was op dat moment de lammertijd gaande, dus ook bij ons zat de schrik erin. Gelukkig zijn er verder geen incidenten of meldingen van de wolf geweest in de buurt. We mogen daarom aannemen dat het een enkele wolf was, op doorreis.

We houden altijd rekening met de wolf. Daarom hebben we altijd goed stroom op de netten staan en controleren we deze dagelijks. We houden altijd minimaal 6,5 kilovolt aan, wat soms oploopt tot 8,7 kilovolt. Dit geeft echter geen garanties.

We blijven ons verdiepen in de wolf en haar gedrag. Een wolf is een slim en leergierig beest. Wil je het de wolf bijna onmogelijk maken om een schaap te kunnen aanvallen, dan moet je een vast raster van minimaal 120 cm hoogte met veel stroom zetten. En zelfs dan nog is het voor de wolf niet volledig onmogelijk. Voor ons zou dit betekenen dat we iedere dag met de schapen vanaf die locatie moeten vertrekken en hier de schapen voor de nacht ook weer moeten stallen. Voor de grond betekent dit dat er geen groen stukje overblijft en er teveel bemest wordt. Beide is niet ideaal. Onze begrazingsopdrachten zijn vaak op meerdere plaatsen en liggen soms kilometers van elkaar af. Hoe we dan onze schapen moeten beschermen? Hier hebben wij, maar ook andere kuddes, het antwoord helaas nog niet op.

Tot die tijd doen we wat we kunnen. Zorgen dat de flexnetten goed staan, controle op stroom en de kudde met lammeren gaat ’s avonds naar binnen. Laten we hopen dat de schapen gespaard blijven. Bij ons, maar ook voor de andere kuddes in het land.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *