Lammertijd in de sneeuw

Deze dagen maken we de winter mee zoals die zich al jaren niet heeft laten zien. Met temperaturen van -15 en sneeuwstormen in het vooruitzicht hebben we op vrijdag en zaterdag alle buitenkranen en drinkbakken in de kooi afgesloten. Ook hebben we de noord- en oostzijde van de kooi toegedekt met plastic en doeken. Dit is de plek waar de wind vaak hard op de kooi staat én ook de plek waar de pasgeboren lammetjes verzorgd worden. Enige isolatie of bescherming is erg welkom op die plek.

Met de kranen in de kooi dicht, was het ouderwets veel met veel water heen en weer lopen. Gieters en jerrycans vullen bij de kraan in de meterkast om ze daarna te legen in de emmers van de lammerenhokken, familiekamers en in grote specietonnen voor de rest van de drachtige dames in de kooi. Om te voorkomen dat schapen problemen oplopen bij het innemen van grote en erg koud water voegden we iets warm water bij. Net bevallen moeders maar ook zogende ooien drinken veel water.

Met deze koude nachten bevriest al het water weer dicht, waardoor onze ochtenden starten met het verwijderen van het ijs en het water vloeibaar te maken. Daarna staat het vullen van de ruiven en het opstrooien van de kooi op het programma. Het opstrooien van de kooi bestaat uit het aanvullen van droge stro op de grond. Dit doen we met man en macht in een hoog tempo om te voorkomen dat de dekgroep lang buiten in de snerpende kou moest staan. De winterse temperaturen zijn niet bevorderlijk voor de uiers van de ooien die grote kans op bevriezing oplopen. Zo zie je maar, we hebben ineens hele andere uitdagingen met deze kou!

schaap-sneeuw
© Peter Tump

Naast het werk in de schaapskooi hebben we nog twee koppels schapen staan waar we dagelijks werk aan hebben. Dat zijn groepen van 100 en 140 schapen. De nabegrazing stopt nu de weides onder een laag sneeuw liggen. We voeren de schapen daarom bij. De twee groepen, onder leiding van Belhamels Bel en Joris staan in aparte weides. Inmiddels hebben we de groep van Joris verkocht en deze schapen worden opgehaald. Dit scheelt niet alleen in het werk, maar natuurlijk ook in de kosten van het bijvoeren. De keuze om een koppel schapen te verkopen hebben we gemaakt, omdat we voor de begrazing straks deze schapen niet nodig hebben.

Nu de ergste kou achter ons ligt, kijken wij uit naar het moment dat de temperatuur weer op gaat lopen. Niet alleen voor ons zelf is dat prettig, maar natuurlijk ook voor de lammeren en ooien! Deze kunnen hopelijk binnenkort lekker naar buiten.

Wij proberen jullie op de FB accounts @schaapskuddedebelhamel en @HerderHarr dagelijks mee te nemen in de schaapbeleving. Een lammetje sponsoren en ons helpen met uw donatie? Dat kan! Kijk op https://schaapskuddedebelhamel.nl/doneren       

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *