Elly met lammetje

De lammertijd is van start!

Zaterdag 30 januari 2021 is bij ons de lammerentijd echt begonnen. Op voorhand hadden we een rooster gemaakt voor de inzet van onze vrijwilligers, hierbij houden we rekening dat er niet meer mensen dan nodig op de schaapskooi aanwezig zijn. Ruim drie weken lang elke dag zijn we tussen 06.00 en 23.00 uur op de kooi te vinden. Meerdere vrijwilligers die er zelfs twee of drie weken vrij voor genomen hebben. Veelal wordt er iemand in de avond-shift gevraagd om eten mee te brengen voor de complete crew.

Nu al lammerentijd? Ja dat klopt. Onze lammerentijd is dit jaar nu een ruime maand eerder dan vorig jaar. Een bewuste keuze om de lammetjes al wat ouder te hebben op het moment dat wij de eerste begrazingsopdrachten in gaan.

De drachtige groep staat nu overdag in de weide naast de kooi. Zo kunnen wij in die tijd de kooi opstrooien en de ruiven vullen. Dat de ooien naast de kooi staan is daarbij voor ons handig bij het scannen van de schapen waarbij de bevalling is ingezet. Zaterdagmorgen zagen we bij aankomst al een tweeling geboren waarbij het rammetje het moeilijk had. We hebben het rammetje daarom wat bijgevoed met extra biest en houden hem goed in de gaten. Deze dag volgden er nog twee tweelingen en op de valreep tijdens de avondcontrole zagen we dat er nog een lam geboren was. We sloten de dag dus af met 7 lammetjes.

Na de geboorte brengen wij moeder ooi met haar kroost over naar de deel, ook wel ‘de daele’ van de schaapskooi, waar zij de eerste twee dagen in een lammerenhok doorbrengen. Vanuit deze plek krijgt de ooi voldoende water, brok en hooi. De ooi wordt bekeken op gezondheid en melkafgifte waarna de lammeren op geslacht, gezondheid en melkinname gecheckt worden. De eerste moedermelk heet biest en die is essentieel voor de lammeren om die in de eerste uren voldoende binnen te krijgen.

Op de tweede dag na de geboorte leggen we alles administratief vast, krijgen de lammeren de verplicht oormerken en worden de moederdieren bekapt en krijgen ze de halfjaarlijkse  kobalt binnen.

Hoe verleidelijk ook, we willen mensen oproepen om niet naar de schaapskooi te komen. De schaapskooi is dan ook gesloten voor bezoek. Dit alles wegens de coronamaatregelen die wij in acht houden en we willen natuurlijk dat onze vrijwilligers veilig kunnen werken. Op onze website houden we de stand van aantal geboren lammetjes bij. Daarbij zijn we actief op Facebook en Instagram en delen we zoveel mogelijk filmpjes. Ook is het mogelijk om een lammetje te sponsoren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *