ollie-belhamel

De Belhamel, een bijzonder dier

Onze kudde heet De Belhamel en dat is niet voor niets. In ons logo gebruiken we een schaap dat een bel om heeft. En niet zomaar een schaap want er zijn maar weinig schapen die de titel Belhamel kunnen en mogen dragen.

Je moet uitstraling hebben, letterlijk voorop lopen en natuurlijk leiderschapskwaliteiten vertonen. Daarnaast moet je een ram (mannelijk schaap) zijn die er wel iets voor heeft moeten laten: je mannelijkheid. Een ram zonder testikels heet in een vakterm Hamel. Je bindt hem de bel voor en samen krijg je dus de Belhamel.

We hebben in de kudde twee volwassen Belhamels die beiden dus een bel dragen vanwege bewezen diensten in onze termen vertrouwen – verbinding – veilig. Onze oudste en meest ervaren Belhamel heet Bel, de ander is een paar jaar jonger en heet Joris. Joris neemt afstand als hij samen met Bel in een kudde staat, maar in een eigen koppel is hij onbetwist de leider.

En dan hebben we ook nog Ollie. Tja …. Ollie is bij ons dit jaar geboren en flessenlam geweest. Dus veel in handen van vrijwilligers geweest. Ollie zou volgens ingewijden alle kwaliteiten voor een “Bel” in zich hebben.

Onze dierenarts Bart heeft zich over Ollie ontfermd toen die ongeveer vier maanden oud was. De testikels van Ollie staan zelfs op sterk water in de kooi, een verzoek van een vrijwilliger. Ollie, een koddig beest, kreeg in de eerste dagen alle aandacht en ontwikkelde zich: echter als leiddier kwamen de kwaliteiten niet boven drijven. In Empe/Tonden, waar we ook een begrazingsopdracht hebben, ontpopte Ollie zich tot vaste hekkensluiter om ook wel eens tientallen meters achter de kudde te blijven. Nu ik dit verhaal tik besef ik me dat ik Ollie al een week of twee niet echt meer gezien heb: de grijze muis in de massa. Een vermakelijk beestje waarbij we de verwachting van leiderschap opgegeven hebben, al weet je het natuurlijk nooit met dieren. Wie weet ontpopt Ollie zich nog tot een echte leider. We houden hoop.

Bij Belhamels kijken we voornamelijk naar de mannen, al mogen we als leiddier ook zeker niet de rol van sommige vrouwelijke schapen vergeten. De ooien. In de kudde kennen we namelijk ook een groep dames die de rol hebben van leidooi. Deze dames zijn bij een verplaatsing altijd voor in de kudde, naast of er kort achter, de belhamels te vinden. Deze ooien zijn medebepalend voor de kudde om te volgen. Inmiddels herkennen we deze ooien en hebben we er bewust een aantal laten dekken. Het is ons namelijk duidelijk gemaakt dat niet elk schaap een leiddier mag worden. Als leiddier heb je een bepaalde status/aanzien wat veelal overgaat op de nazaten van de ooi.

Wie weet wat hier dan ook nog uit mag komen met de volgende lammerenperiode.

belhamel kudde schaap

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *