2021 is het jaar van de vrijwilliger. En vrijwilligers, daar hebben we er een aantal van! Allerlei pluimage, leeftijd, achtergrond en voor allerlei werkzaamheden. We zijn ontzettend blij met ze, zonder hen hadden wij het niet kunnen overleven in alles wat op ons afkwam. De meeste vrijwilligers komen uit de buurt maar ook enkelen die een 65 kilometer toeren voordat ze bij de kooi zijn. Wat ze allemaal wel niet voor ons overhebben!
In de aanloop naar ons nieuwe avontuur van schapen hoeden, vertelden we natuurlijk veel mensen over de aanstaande kudde. Hierbij boden zich direct de eerste mensen aan te willen helpen. En wat doen al die vrijwilligers nu allemaal voor ons? Hier een greep uit de werkzaamheden.
Vrijwilligers helpen onder andere met:
- met lammeren en de moederooien in de weer zijn;
- ruiven vullen, opstrooien van de stal en uitmesten;
- de hoeven van de schapen bekappen;
- website en social media beheren;
- in en om de kooi onderhoud plegen;
- de netten in de nabeweiding plaatsen;
- netten repareren;
- controles verrichten bij de diverse koppels schapen;
- administratief werk verichten;
- foto’s maken;
- met eigen honden de schapen op de hei hoeden;
- met ons huilen en lachen;
- ons alles gunnen en
- ons verhaal doorvertellen
Vrijwilligers werken soms een enkele keer per jaar voor ons, maar er zijn er ook die maandelijks, wekelijks en soms bijna dagelijks werk voor ons doen en dat ondanks de beperkingen die Corona het afgelopen jaar met zich mee bracht.
In de aankomende lammerenperiode, eind januari tot maart, zijn er zelfs enkelen die één, twee of zelfs drie weken vrij hebben genomen! Dit vinden wij natuurlijk fantastisch! Samen de schouders eronder en gaan!
Inmiddels kijken we met trots naar een groep van ongeveer 30 vrijwilligers. Deze club is voor ons ontzettend belangrijk die we graag in hun waarde houden. Op bepaalde onderdelen beslissen zij zelfs mee in de bedrijfsvoering en hebben zij tips en trucs die wij niet konden bedenken.
Een voorbeeld dat nu speelt is dat we bezig zijn met een voorstel om het terrein rond de kooi publiekstoegankelijk te maken wat tevens ook een beleving moet oproepen. Na de vrijwilligers bevraagd te hebben op onderwerpen is nu een groep vrijwilligers, waaronder een landschapsarchitecte en ecoloog, bezig daar handen en voeten aan te geven. Zij zijn nu zover dat met de eigenaar van de kooi, Natuurmonumenten, een voorstel besproken kan worden.
Zoals ik al zei: GOUD waard! Stuk voor stuk!