Over ons

VEILIG VERTROUWEN VERBINDEN

Natuurbeheer en begrazing met oog op duurzaamheid en respect voor mens en dier

"Een groot deel van ons werk is beleving"

De schaapskudde bestaat uit ruim 300 volwassen schapen van het ras het Groot Heideschaap. Met de geboren lammetjes dit jaar komen we op een kudde van wel 500 schapen! 
Met deze kudde, de 3 geiten en onze Belhamels Bel, Joris en Ollie begrazen wij onder andere het Grote Veld tussen Vorden, Almen en Lochem, het Waliën, de Empese en Tondense Heide en langs het Twentekanaal tussen Almen en Lochem.
Onze thuisbasis ligt aan de Werkseveldweg in Warnsveld in de prachtige schaapskooi Graafsekamp van Natuurmonumenten.

Er zijn twee schaapsherders werkzaam op de schaapskooi. Verder werkt Schaapskudde de Belhamel met een enthousiaste club vrijwilligers. Deze vrijwilligers helpen mee met alle werkzaamheden op de kooi, maar ook tijdens het begrazen en verzetten van de kudde.

Leuke feitjes

Aantallen

0
Honden
0
Vrijwilligers
0
Schapen

"Lekker buiten zijn, hard werken, veel lol hebben met elkaar en een nuttige bijdrage leveren aan de prachtige natuur"

De schaapsherders

Herders Harrie en Elly zijn een echt herders-echtpaar. Samen bestieren ze sinds 1 januari 2020 de kudde samen met hun 5 honden. En die honden zijn ook wel nodig om de kudde  in goede banen te kunnen leiden.

Even voorstellen: onze eerste herder is Elly. Nu herder bij deze fantastische kudde. Hiervoor was ze werkzaam bij een andere kudde, eerst als vrijwilliger en later als herder. ‘Natuurlijk droom je dan wel eens over het hebben van een eigen kudde. Toen deze kans zich voordeed, voelde dit dan ook als een lot uit de loterij. Herder zijn is een heerlijk beroep. Voor mij is er niets mooier dan met dieren bezig te zijn en veelal in de natuur ook nog! Het is natuurlijk een grote verantwoordelijkheid, niet alleen naar opdrachtgevers en rondom de begrazing, maar we zijn ook verantwoordelijk voor het welzijn van de schapen, geiten en honden.

De tweede schaapsherder van de club is Harrie, voorheen wijkagent bij de stadspolitie in Doesburg. Hij zette zijn aankomende pensioen eerder in gang om zich volledig te kunnen richten op de schaapskudde. ‘Dit is onze kans om te doen wat wij het liefste doen, namelijk samen met onze honden en een enthousiaste groep vrijwilligers zorgdragen voor een kudde van maar liefst 430 Groot Heideschapen. Lekker buiten zijn, hard werken, veel lol hebben met elkaar en een nuttige bijdrage leveren om de prachtige natuur in deze omgeving te behouden door op traditionele wijze te begrazen.

schaapsherder-lammetje
© Mylène van de Kamp / Mylène Shoots

Vragen? Stel ze gerust